torsdag 10 september 2009

Maria Larssons Eviga ögonblick

Ikväll så har jag sett Jan Troells film : "Maria Larssons Eviga Ögonblick". Jag hade inte så stora förväntningar på den, någon har sagt att den inte var så sevärd. Men oj vad jag tyckte om den! Expressen gav den 5 getingar,och den vann flera guldbaggar,och jag förstår varför!
Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt är fantastiska skådespelare,och många fler med dem i denna film! Filmen är stillsamt vacker,och obehaglig också.
Se den!
Göteborgsposten beskriver handlingen så här:
"1907 i Malmö. En flicka hörs berätta om slitna kvarter som vimlar av ungar. Hon heter Maja och hennes röst kommer då och då föra berättelsen vidare till filmens slut. Hennes mor heter Maria Larsson och som titeln säger är Maria huvudpersonen. Men stor plats finns också för mannen, Sigfrid Larsson och för barnen, sju stycken så småningom. Än fler befolkar denna rika krönika om en familj, en tid och ett land. Där finns fotografen Sebastian Pedersen, grannar, släkt, vänner, arbetskamrater. Runt dem ett Sverige i förvandling. I vilken tid Troells filmer än utspelar sig söker han efter tidens anda - samtidens som i Il Capitano eller Sagolandet, dåtidens som i Utvandrarfilmerna, Här har du ditt liv eller Hamsun. Och ändå finns om än förklätt i historisk dräkt allt det där som angår en: berättelsen om hur människan är, lever, drömmer, strävar, gör ont och gör gott."

3 kommentarer:

Mina ord - min vardag sa...

Persbrant är ju bara så snygg och sexig och vilka ögon kram

Tant Janet sa...

Ja Persbrant är jättebra. Ha en bra dag och hoppas att det var bra!!

Anni sa...

Jag tycker också att den var bra, även om Persbrandt kändes mycket som ett plagiat av Allan Edwall.
Det är kul att bli positivt överraskad av film man inte förväntar sig något av!